09 November 2018

FIRST TIME AISYAH CHECK-UP JANTUNG DI PENANG


Assalamualaikum, entri kali ini sempena Aisyah pertama kali check-up jantung di Penang. Buat yang belum tahu, Aisyah merupakan seorang pesakit thalasemia. Jadi ini adalah salah satu check up tahunan yang perlu Aisyah jalani. Alhamdulillah so far so good. Takda apa yang membimbangkan mengenai jantung Aisyah cuma Aisyah perlu datang ke hospital setiap bulan macam biasa untuk check HB beliau.


4 November 2018. First time datang ke Hospital Penang bersama Abg Halim. Nervous pun ada risau takda parking dan sebagainya. haha


Risau je lebih padahal semua okay jee. Biasalah parking susah tu kan. Dah nama pun hospital. Cuma yang bagusnya hopsital Penang dah ada parking bertingkat. Mudahlah nak parking walaupun yang kosong tu ada kat tingkat atas je hehe


Ramai juga pesakit yang bakal terima rawatan. Kami sampai sana pukul 10. Pukul 12 baru nama dipanggil. Ya Allah lama betul menunggu. Mujur result okay. Sejuk hati ni.





Dah habis urusan di hospital, my partner kak Wani Ameen datang ambil kami tiga beranak ronda Penang. JALAN-JALAN CARI MAKAN! Weehuuu!




Our first pit-stop, McDonald Drive Thru sebelah Times Square Penang. Abg Halim teringin nak makan burger Spicy McDeluxe and me ofcourse mengidam Ice Chocolate yang sedap bonar nih. Akhirnya dapat juga minum. Inilah kali pertama sis minum Ice-Chocolate McCafe. haha kesian sungguh!



Time lunch dah kan, memang la lapar benor jadinya. Tapi terpaksa la tunggu dulu beratur untuk dapatkan Mee Goreng sotong yang super sedap nih. Pekena pula dengan coconut shake special ni serius terangkat. Kedai ni buka time weekday je tau. Korang datang time weekend memang tak buka. Tengok kedai jela kalau datang hehe



Ni mee goreng sotong special. Mee lebih sotong pun lebih. Puas hati makan. Kenyang sampai malam. Tip Top. Dah lama teringin nak makan kat sini. Akhirnya dapat juga rasa. Alhamdulillah. You guys kalau nak datang sini boleh waze alamat di bawah okay.

Hameed Pata Mee Sotong
 Esplande Food Court,
19, Lebuh Pantai, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang




Next we are going to Fruitmade.Kedai aiskrim yang tengah viral masa kini. Aiskrim dari buah-buahan. Bukan je aiskrim yang dijual di sini. Jus buah-buahan pun ada. Fresh sangat!




Bulan ni bertemakan pisang. Jadi dapatlah kami aiskrim pisang dan cokelat. Makan tengah panas cepat benor ais ni mencair tau. Stress juga sis. But not to bad to try. Korang datang Penang mai la try aiskrim nih ya. Alamt di bawah ni.


 Fruitmade
6, Lebuh Cannon, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang



Last pit-stop at the day. Lepas makan aiskrim buah terus ke kedai aiskrim ni pula. Kak Wani dah gian dengan aiskrim perisa seasalt kat kedai ni. Ya Allah heaven betul dok makan je seharian. Tambah pula makan aiskrim back to back. Layan je tekak nih.


 


Ini pilihan Yong. Flavour Manggo + Milo Tarik. Nice. Wafer yang Yong pegang tu pun sedap. Perisa Dark Chocolate. Kedai ni lokasinya di 

Urban Artisan Cafe Penang Georgetown
122-C, Jalan Burma, George Town, 10050 George Town, Pulau Pinang



Ini pula pilihan kak wani, Ocean Seasalt + Lime. Flavour ni memang layan betul korang. Sedap! 

Sebenarnya banyak lagi tempat makanan sedap di Penang. Cuma masa mencemburui. Terpaksa la stop dan bersambung di lain hari. Korang yang mana plan nak datang utara ni untuk jalan-jalan cari makan. Boleh la cuba makan kat tempat Yong pergi ni okay.

Tata.










A GOOD START FOR NOVEMBER

Assalamualaikum. A good start for November. Dua tiga minggu kebelakangan ni Yong dapat rasakan sesuatu yang best sedang berlaku dalam team Yong. Sejak kami berkumpul pada akhir bulan lepas. Nampak sangat semangat ahli kumpulan makin meningkat.


So far kami ada banyak aktiviti baru yang akan dijalankan sebelum masuk tahun 2019. InsyaAllah untuk tahun 2019 kami dah ready untuk meroket lebih tinggi. 


Stay tune for next project. Tak sabar nak umumkan pada semua satu persatu. Doakan apa yang dirancang ini berjalan lancar ya.


So seperti biasa pada awal bulan menjadi kewajipan kami sebagai usahawan untuk jumpa mentor or partners for review and setting strategy untuk bulan baru. Bertuah sungguh kali ini mentor kami berada di Sungai Petani. Dapat la sertai kami untuk sesi diskusi petang itu.




Terima kasih rakan kongsi yang hadir iaitu Fatimah, Farah Eliana dan Suriani. Tak lupa mentor kami yang cantik CDM Shaliza Aziz.




Petang tu Yong datang untuk berkongsi ilmu baru pada team, tapi bila ada mentor sekali ni menjadi-jadi pula idea keluar. InsyaAllah apa yang kami usahakan ni membantu untuk lancarkan lagi progress rakan kongsi sedia ada dan bakal rakan kongsi yang akan datang.




Teamwork make a dreamwork. Tanpa kumpulan yang saling percaya mempercayai, mana jadi progress kerja yang awesome kan?




Bila dah masuk kedai baru, mestilah nak try their food kan? tambah pula time lunch perut tengah berkeroncong, so I decided untuk order this Nasi Goreng Paprik. Sedap tau. Puas hati makan. Tak tahu nak komplen part mana sebab masakannya sedap segala segi. Masuk je mulut memang cukup rasa. gituuu :)


You guys kalau nak try coffee or saja nak lepak ke kan boleh la try this cafe. Cool gak.

Blackwood Coffee and Chocolate
No 35, Tingkat Bawah, Lengkok Cempaka 2, Bandar Amanjaya, 08000 Sungai Petani, Kedah


18 October 2018

PANTANG LARANG BILA PAKAI KORSET PB

PANTANG LARANG BILA PAKAI KORSET PB

Okay pantang larang ni khas buat pemakai korset Premium Beautiful je tau. Korset lain sis tak pasti. cuma since korset ni bermula dengan nama PREMIUM, opcos la kualiti premium, penjagaan pun kena premium. 

Siapa yang pakai korset PB ni pastikan anda TIDAK MELANGGAR PANTANG LARANG ini. 

Jom check-it-out! 

PERTAMA sekali, pastikan anda memakai SATU SET korset Premium Beautiful. Jangan ngelat nak pakai satu pieces ajeee. Nak pakai bra ajee lah, nak pakai bengkung ajee atau niat nak pakai seluar girdle jerkk! 

LUPAKAN niat buruk tu sebelum anda menanggung derita pembentukan badan tak sekata. 

Ini kes serius ya. Sebelum anda kemurungan melihat paha melebar atau perut persis ibu hamil 3 bulan. Baik ubah niat dan tindakan anda. Pakai ajee satu set. 

Umpama kalau sakit, doktor kasi 3 ubat. Tapi kita degil makan 1 ubat je. Jangan komplen awat ubat nih tak baguihh. Sebenaq nya diri tu ketegaq. Betoi dak? 

Yang kedua pula ialah, TIDAK KONSISTEN pakai korset Premium Beautiful. Pantang betul nih sis. Take note yeee.

Istiqamah adalah salah satu tips untuk nak berjaya kan? Tak kira apa pun bidang kita buat. Mesti kena konsisten. 

Sama juga diri kita ni. Pakai korset PB ni sebab nak turunkan berat, nak lancarkan perjalanan darah, nak bentuk badan cantik bagi suami terliur, pakai pb untuk bantu hamil, nak kurangkan sakit period pain atau elakkan sakit pinggang yang berlarutan. 

Cuma kalau ada sikap MALAS tu, tak jadi la. Nak masuk 2019 dah nih. Come on guys. Boleh tak cuba untuk konsisten dalam tindakan? Pakai PB kena setiap hari tau. Min 8 jam sehari. 

Bayangkan awak tu jenis berat naik turun naik turun macam roller coaster. Berat pulak yang terkini dah cecah lebih 55kg. Ada yang start dengan angka 6, ada angka 7. Ada juga angka 8. Kena jaga-jaga tu sis.

Pakai korset PB ni atleast awak boleh dapat “signal”. 

Ehhh awat ketat pula korset aku hari ni. Ni mesti kes terlebih makan nih. Maka lepas tu faham-faham laa. Jangan asyik makannn aje ekk. Kawal sikit. 

Jangan pula terfikir nak pakai bila rasa PERLU je. Setiap hari perlu pakai yeee sis. Orang pompuan ni berat naik pun tak sedar tau. 

Selalunya tersedar bila dah naik 5-10 kg. Time tu panik. Baru nak pakai semula korset PB, nak start senaman ringan, nak kawal makan tapi tak menjadi pastu stressss! Ini dah teruk. Bila stress, berat lagi susah nak turun tau. 

Fuhh, emosi betul bila bercerita bab pantang larang ni. Berat naik 3kg pun dah lain rupa kita ni tau. Paha melebor, pipi iras ada pau dalam mulut. Seram! 

Sis cerita dua pantang larang ni dulu yaa. Nanti sis sambung lagi pengalaman ngeri nih. 

Cuba check sekarang. Pakai korset satu set ke idok? Jadikan korset PB anda satu pengalaman manis dalam hidup. Bukan cerita ngeri yeee 😂




06 October 2018

7 SEBAB KENAPA BAKAL PENGANTIN WAJIB MEMILIKI PREMIUM BEAUTIFUL


Assalamualaikum

Since now dah masuk bulan November kan? Tak lama lagi banyaklah majlis-majlis perkahwinan dan pertunangan yang bakal berlangsung. Excited kan? Dapat tumpang gembira bila lihat sahabat dan keluarga mendirikan rumah tangga. Kita pun seronok nak hadiri majlis mereka.

Cuma bila kenduri banyak ni, kita pun kena get ready juga baju kita. Juga berat badan. Jangan la jadikan dua bulan cuti sekolah ni sebagai alasan untuk tak jaga berat badan.

Yong sendiri mendapat ramai client kebelakangan ni. Semuanya bakal pengantin atau paling tidak pun pengantin sebulan hehe Terus cari Premium Beautiful sebagai perisai untuk jangka masa panjang. Kan?

Kepada yang belum lagi tahu atau mengenali tentang Premium Beautiful korset ni, Hari ni Yong share sikit 7 sebab kenapa u all yang berdarah manis ni wajib memiliki Premium Beautiful korset.










ROAD TOUR TO PERAK





Alhamdulillah, 
Syukur sangat perjalanan Yong ke Taiping-Kuala Kangsar-Ipoh semalam berjalan lancar.

Murah rezeki sungguh. Bangun pagi je terus customer nak order hot product. Rakan kongsi pula pm nak order set kombo bertingkat-tingkat. Ya Allah. Happy sangat! 

Moga esok lebih meriah, lebih ceria, lebih bahagia. 

Thank you Fatin, Kak Fatimah Bee, Ida & Sofea sudi jumpa Yong. Yong doakan bulan ni korang MEROKET lebih tinggi dan dipermudahkan urusan. Do your best yaaa. 







24 September 2018

SM/SSM AWARD SEPTEMBER 2018

Bahagianya tengok rakan kongsi naik pentas. 

Alhamdulillah pada sabtu lepas Yong dan rakan-rakan G8Unity datang raikan our team yang naik pentas menerima anugerah Sales Manager dan Senior Sales Manager. Majlis ini bertempat di IDCC SHAH ALAM. 

Tahniah diucapkan buat anak-anak didik Yong dan rakan seperjuangan atas pencapaian dan usaha anda. 

Seperti biasa. Selepaas terima award, mereka turun jee Yong dah tunggu bawah pentas. Gitulah bila team terima award. Sebagai mak bisnes dorang gitulah rutin Yong selama beberapa tahun ni. 

Kalau yong sendiri pun, yong nak macam tu. Orang pertama yang kita nampak bila turun pentas ialah orang yang kita sayang dan paling dekat dihati. 

Aduhh, Apa lagi kompom air mata laju menitis. Sebak rasa di hati. Teringat apa pengorbanan yang dibuat sepanjang perjalanan bisnes. Ternampak satu-satu ketika itu. Teringat apa jasa baik mentor juga terhadap kita. 

Yong doakan agar kita buat yang terbaik lagi lepas ni okay guys.  Aim for the next level. 2018 kita habiskan penuh gemilang. Kita fight ke Kun Ming free trip ramai-ramai. 

Alang-alang berniaga di Malaysia, bercuti biar di luar negara kan? SHOM the best. 

Jom layan gambar pula. 















BUSINESS EXPANSION JOHOR BAHRU


Assalamualaikum

InsyaAllah hari ini Yong akan ke Johor. Kali ni ke Johor untuk business trip. Dua hari sahaja Yong di Johor iaitu pada 24-25 September 2018. Tak sabar nak kongsi peluang niaga dengan orang Johor pula. Jauh sis dari Utara nak ke Selatan tau. Demi korang sis sedia membantu. 


Serius kali ni memang best. HanyaRm47 u all dah boleh start bisnes online bersama G8Unity. Ada product free lagi nak kasi pada u all tau. Ramai grab peluang ni sekarang. Kalau ada yang masih berminat. Boleh roger Yong, slot hari Selasa masih available tau. 

Klik ajee sini untuk contact http://ainzulkarnaind.wasap.my/




16 September 2018

GREAT THINGS NEVER COME FROM COMFORT ZONES


Assalamualaikum

Sedar tak sedar hari ni dah masuk pertengahan bulan September dah kan?SELAMAT HARI MALAYSIA yong ucapkan buat korang yang tengah baca entri ini. 

Banyak sebenarnya yang nak Yong ceritakan dalam blog ini. InsyaAllah Yong akan cuba yang terbaik untuk berkongsi cerita. Paling best nak story tentang last trip yang baru je berlalu bulan lepas. Tak sangka this year yong berjaya jejak kaki ke Europe lagi. 

Thank you Allah, thank you SHOM sebab bagi saya peluang ini. Lain betul perasaan bila travel kali ini. Ofcourse setiap kali travel kami kan belajar banyak perkara baru. Setiap tempat setiap negara yang Yong pergi semuanya pengalaman baru bagi Yong. Cuma kali ini pergi trip rasa dah matang sikit. Haha

Matang dari segi pengetahuan, takdalah semua benda Yong tak tahu kan. Dari segi berpakaian pun iye juga. Dulu travel asyik banyak T-shirt je pastu style menang entah apa-apa ajee. Nak bergambar pun jadi tak cun. Now dah pandai nak amik gambar. Selain gambar sendiri, haruslah amik video diri sendiri dan pemandangan sekeliling. Gituuu. 

Bab makan Yong ok jee. Telan jelah semua. Siapalah saya nak menolak rezeki. Dah la dapat free trip. Takkan nak demand banyak kan. Setiap negara mestilah ada makanan tempat dorang kan? So makan jelah. Rasai makanan orang pula. 

Bukan senang nak senang kan? Nak dapat result baik atau capai sesuatu kejayaan tak pernah datang dengan keadaan yang selesa. Mesti kena REMPUH HALANGAN dan cabaran. Setuju tak?

Doakan kejayaan Yong and team for our new trip ke Kun Ming China. Yong janji nak bawa ramai untuk trip kali ini. I can do it! I’m ready! 




02 August 2018

RUMAH SARAPAN

Hai korangggg. Hari ni Yong nak cerita satu lagi kedai makan best di Sungai Petani. Dah lama yong mengidam nak makan pagi kat sini. Dari sebelum bulan puasa hari tu lagi. 





Alhamdulillah hari ni ada rezeki datang sini dengan partner. Sebelum datang dah plan nak makan apa dah. So today breakfast Bubur Nasi super sedap. Rasa macam makan bubur kat kelate pun ado. Yummy!


Kak Su pula makan Roti Bakar Telor Meleleh. Kat sini ada banyak lagi menu tau. Semua menu yang special dan jarang boleh dapat time pagi kat Sungai Petani ni.

Selalu makan nasi lemak je kan. Kali ni kita ubah selera pula. Breakfast lain dari yang lain. 




Kawan-kawan lepas ni nak makan pagi special boleh datang sini ya. InsyaAllah lepas ni nak bawa Abg Halim dengan Aisyah pula. Banyak menu nak coba ni. Hehe

Boleh tengok alamat kat bawah ni
Alamat:-
C182, Lorong 12, Taman Sejati Indah, Sungai Petani,Kedah
( di sebelah kanan PARKSON taman sejati deretan rumah)

Nak senang lagi p kat
https://www.facebook.com/RumahSarapan
pahtu click kat map tu.
confirm jumpa.
WAZE : JOM BREAKFAST
.
Waktu perniagaan
7:30-11:30pagi.
Tutup setiap hari SELASA. @ Jom Breakfast at Rumah Sarapan


Actually datang sini saja nak borak pagi dengan Kak Su sambil share ilmu baru. Banyak tips baru tau. Yong memang sejenis tak sabar. Ada je ilmu baru. Cepat-cepat nak kongsi dengan partners. 


Awal bulan masa yang paking terbaik untuk jumpa mentor. Time ni la kita nak set new strategy. Nak review progress last month. Apa yang perlu kita improve. Kita buat sehabis baik. 

All the best to Kak Suriani. Yong doakan Kak Su cepat capai Sales Manager. Cayok! 



Do good. 
It will come back to you in unexpected ways. 

Tata. 

01 August 2018

THE DISTANCE BETWEEN DREAMS AND REALITY IS CALLED ACTION


Teamwork makes dream work. 

Bersyukurnya saya dipertemukan dengan team yang sangat support each other. Tak sia-sia bermusafir ke KL demi mencari ilmu. Semalam meeting dengan TDC leaders di KL. 

Wow!

Banyak sungguh idea baru yang di kongsi oleh CDM Shaliza dan kawan-kawan. Bulan baru mestilah kena ada strategy baru kan? Plan strategy dah ada. Now masa untuk BERTINDAK sahaja. 

Semangat betul hari ni. Rasa teruja betul nak all out giler-giler bersama team. Bulan ni mesti ada result yang bombastik! Esok dah mula appointment back to back. Tambah pula our new class di Utara akan bermula tak lama lagi. Serius banyak betul aktiviti untuk bantu lancarkan perjalanan business team. 

Doakan urusan kami semua berjalan lancar ya. Amin.
Thanks to our mentor CDM Shaliza Aziz, my protege Kak Azza Amri dan rakan seperjuangan DDM Suhaili Isa, DSM Wanie Zaaba dan DSM Ainul Aqma for your time. Sanggup spend masa sekejap untuk datang meeting kita semalam. Semangat macam ni kita nak! Jumpa lagi. 





Archive

About Me