13 September 2012

DAHULU DAN SEKARANG

"u memang buat bisnes ni FULL time ye?"
"memang takda buat kerja lain la yer selain buat bisnes ni?" 
"berapa ribu bole dapat sebulan dengan bisnes ni?"
"memang kena jual banyak la yer dalam sebulan baru dapat income ribu-riban?"



Tudia! banyak tak soalan? itu semua soalan yang yong selalu dapat bila jumpa kenalan..terima kasih daun keladi kerana sudi bertanya..next time tanya la lagi yer? ahaks! oke..ramai yang nak tahu sangat kenapa dan bagaimana yong bole memulakan bisnes Korset Premium Beautiful ni.. segalanya bermula pada beberapa minggu sebelum Ramadhan tahun 2011.. 


Seperti yang sedia maklum, yong sebelum ni memang seorang blogger tegar..blog yong yang lama pon masih yong gunakan sampai sekarang..ni blog lama yong Alinaclover..bukan setakat buat blog nak curah isi hati jerk..sebelum ni yong memang 100% mencari rezeki menggunakan Facebook and Blog (Alinacshoppe) dengan menjual pelbagai produk kecantikan, baju, fashion contact lens dan sebagainya..itu je lah sumber rezeki yong selama 2 @ 3 tahun yang lepas.. before that, yong ni seorang beautician..sebab tu blog lama yong namanya BEAUTILICOUS..yong memang sukakan kecantikan walaupun sebelum ni yong memang tak tahu sangat tentang semua tu. takpe tak tahu bole belajar kan? so dari tak tahu langsung tentang facial and hal-hal di Spa..yong mula mendalami bidang tu..ada la dalam 2 tahun juga yong bekerja di spa..bole la setakat nak buat facial and body massage tu.. (ada sesiapa nak dapatkan service yong tak..hehehe)


Actually, dari yong bekerja di spa lagi yong mula bergiat nak jalankan bisnes internet.ye lah kan, masa tu mana ramai lagi orang yang buat bisnes di facebook tu..ada la beberapa kerat je..so alhamdulillah la yong cepat ambil peluang tu and dapat ramai customer sejak yong buat bisnes online ni..ada juga customer yang dari dulu sampai sekarang masih tak putus hubungan dengan yong dan ada juga menjadi rakan kongsi yong dalam bisnes premium beautiful ni..syukur sangat! 


Masa tu Shaliza Aziz (kak eija) a.k.a my lovely leader start buat bisnes premium beautiful ni.. yong tak tahu pon sampailah satu hari tu kak eija msg and tawarkan yong bantu beliau jual korset premium beautiful..kalo dapat jual 1 set yong akan dapat komisyen RM***.. wow! banyak tu.. kalo dapat jual 10 set?! den kayoooo!!! teruja sangat nak dapat duit wehh :p maka yong pon ON jer la kan.. yong ni masa sebelum buat bisnes PB ni..serius tau, sangat kurang masa tido..kadang tu beberapa hari tidur sejam dua jerk..tak tidur langsung pon pernah u ols.. orang akan fikir..apa menda la dia ni dok buat sampai tak tidur kan? cemana nak tidur..baru nak lelap mata je dah subuh haha better tak yah tidur kang lewat masuk kerja di spa pulak.. time siang yong kerja di spa macam biasa..ada masa bole online, yong online la untuk sesi promosi, time tu la jugak nak kena p pos barang customer.klo stok tak cukup kena la p beli barang...time malam pulak kalut nak promosi juga, nak balut bungkusan untuk pos pada customer esok, nak edit gambar promosi and new stock, nak update blog and sebagainya.. cuba bayangkan.. jadual yong memang penuh.. nak holiday memang jarang la..bukan je masalah takda masa..DUIT pon tak cukup u ols :( kerja di spa gaji takda la banyak sangat. about Rm5**. **jerk...sebab tu yong buat business online untuk tampung perbelajaan yong setiap bulan..memang perit la jugak sebab tu jerk income yong dapat setiap bulan.. memang meraih simpati orang je la daku ini T__T

So sampai satu masa pada 2009 yong terpaksa STOP dari bekerja di spa and start bekerja sendiri guna FB and Blog secara FULLTIME..kalau dulu yong bekerja 100% utk dapat side income Rm700 to Rm1k++..and bila bekerja sendiri yong memang letakkan 200% untuk sara kehidupan yong sehari-hari.. cuba bayangkan.. berapa banyak produk yang yong kena jual untuk dapat income Rm1k++ jerk.. 

Formula yong masa tu :

BANYAK JUAL PRODUK = BANYAK UNTUNG (banyak la duit daku pasnih hehehe)

Tapi memang banyak masa yong habis macam tu jerk..ye la..bab nak promosi yong buat, yong la nak dapatkan customer, yong la cari stok, yong la itu..yong la ini..itu baru hal nak niaga..belum lagi hal peribadi..dah macam orang gila jerk yong dulu sebab nak cari duit tapi orang nampak biasa jerk..kawan-kawan kalo nampak yong sure akan cakap "wah businesswoman" "yong dah kaya" ... hehehe senyum jela yang dapat kuberikan.. nak nampak macam businesswoman pon kena banyak usaha tau.. aura businesswoman ni bukan bole mai macam tu jerk.. it comes naturally :) kih3

Ok berbalik pada mula berniaga korset tadi..first, yong mula buat secara promosi macam biasa..promote kaw-kaw orang kata.. then dari situ ramai yang bertanya.. yong ingat lagi first customer yong dari KLANG..u ols nak tau..masa tu yong memang tak tahu KLANG tu kat mana..memang dalam peta Malaysia pon yong tak berapa sure kedudukan KLANG ni area mana.. (tapi sekarang dah tahu lah)..excited la jugak kan.. ye lah nanti dapat komisyen.. yong cuma perlu inform jerk details cust tu pada kak eija..then nanti kak eija yang pergi pakaikan customer tu..mudah+jimat masa+duit cepat dapat.. bermula dari situ yong mula dapat ramai customer yang nak beli korset PB ni.. maka sampai satu tahap yong selalu turun ke KL untuk belajar lebih detail dan turut sama ikut kak eija jual korset ni.. kak eija jugak banyak bantu yong untuk beri info dan cara efektif jual korset melalui FB and BLOG..sebelum ni jual ikut formula sendiri jerk kan..tapi dengan business PB ni yong dah mula faham banyak perkara dan banyak ilmu yang yong dapat..business ni pada mulanya kami jalankan bersama dari kami berdua sampai sekarang dah menjadi satu kumpulan yang makin besar.. alhamdulillah sangat-sangat.. pasni yong akan cuba bantu rakan kongsi pula untuk dapat apa yang yong dapat sekarang..

jom kita lihat gambar dibawah :



 waktu mula-mula menceburi bidang kecantikan..seriuosly tak berapa cantik lagi..kih3..



tengok..scaft pon pakai corak tah pape.. :p muka tu haa.. alahai hehehe


masa di Spa..bukti tuh! siap pakai mask lagi haa


pakai uniform kerja


masa mula-mula jual korset..sempat jumpa seorang blogger from Sarawak..


first event yang yong hadiri sejak buat biz ni..NOV 2011


masa ni yong terima anugerah SSM pada bulan Feb 2012


April 2012 yong naik pentas lagi untuk terima anugerah DSM




and September 2012 yong datang khas untuk mengiringi rakan-rakan kongsi dari seluruh Malaysia naik pentas pulak..rasa terharu sangat :) see..kumpulan yong makin berkembang mekar sekali



lelaki pon ada tau!


dan perkenalkan! ini lah mentor hebat! mereka lah yang memberi yong ilmu dan segala tunjuk ajar..yong rasa sangat-sangat terhutang budi dengan mereka.. dari yong seorang yang tiada apa-apa and now dah bole merealisasikan impian yong sendiri.. terima kasih yong ucapkan kepada CDM HANIS HAIZI, CDM SHA KHALID dan DDM SHALIZA AZIZ kerana berjaya mencanai yong menjadi seperti sekarang...



dahulu.......



...............sekarang


For future business partners, Interested to be part my team??? 


Mobile: 013-7049413
Email: alinacshoppe@gmail.com


2 comments:

FETTY AURA said...

yong,u are my admired..luv u yongg :)

wann sury said...

tahniah yong..wan pun bakal menyusul pulak ye..

Attention

My new contact number 016-6933614 (whatsapp/sms)
Love Travelling | Countries Visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...