02 September 2012

PERBELANJAAN BULANAN VS GAJI | REALITI ZAMAN SEKARANG

Assalamualaikum,

yong nak tanye, brp gaji uolss skang? Soalan sensitif kan tapi yg sbenarnya yong nak ajak uolss fikirkan about masa depan uolss .. Ramai ker yang gaji 
RM 5,000-RM 8,000 .. Maybe ade yang gaji macam ni tapi MAJORITY gaji masih RM3,000-RM5,000 .. btul tak?? 

So jom buat kira2 .. Setiap bulan berapa standard expenses kita??

Expenses tetap:
Rumah (maybe share ngan hubby)     600 (area KL ni rumah flat sahaja)
Kereta                                                    500 (utk Myvi je)
Credit card (mostly memang ade)       200 (yeke 200 jer??)
Insurans                                                150 (untuk kita jer ke? Anak??)
Nursery                                                  250 (kalau anak seorg)
Parents                                                  200 (bagi tak?)
Minyak kereta                                       300 (ni klau tak jalan2 la kan)
Duit belanja kat office                         300 (If xmkn kat tempat mahal la)
Bil telefon                                            100 (jgn mimpi, now 3G)
Tol (confirm lalu kan)                          100 (cukup ker??)
Bil2 lain ( astro, broadband la etc)      100 (lebih kan??)

Expenses yg boleh di-adjust:
Barang sendiri                                     200 (takkan tak shopping sikit)
Barang2 anak (susu and pampers wajib)   200
Barang dapur                                        300
Tengok Wayang / Jalan2                     100 (macam tipu jer .. hehe)
                                                       _________________
                                                        3600.00

Ok .. RM3600.00 tu ialah based on expenses yang sangat2 minimum .. cube u oulss tgk balik part bayar rumah , kereta, bil telefon, barang sendiri, duit belanje, lunch .Ermm .. RM300 lunch kat warung je tau .. tapi nape yong nampak ramainyeeeee kt Delicious, Chillies, Tony Romas, Ben’s or paling common Secret Recipe, Old Town, Pizza Hut .. Seriouslyy cukup tak RM300.00 sebulan?? Satu meal at least RM 25++ .. kan?? btol tak?

Shopping lak, RM200 cukup ker? Untuk diri sendiri jerk ke? anak-anak pulak? Orang skang klau beli baju nak Zara, Topshop, skincare lak SK2, Sheseido .. even anak2 zaman skang pakai Guess @ Gap tau .. cukup RM200 per month? huu dulu mungkin la cukup sebab kalo macam ni yong dulu pakai baju bundle je..nowdays, nak jugak upgrade kan?

What about yang ade 2,3 anak .. and ade yang dah sekolah or university .. takkan RM200 je kan .. klau anak kecik plak, pampers jer dah RM200 per month .. klau yg dah skolah, confirm ade tuition kan .. Yg yong tulis kt atas utk satu anak je .. uolss rasa cukup ke RM200??

Savings camne plak? Are they in expenses tetap or adjust expenses ..Untuk yg income lebih 5k maybe ade surplus .. tapi untuk income 3k ke bawah?? Berape lama uolss akan bertahan dgn situasi ini .. nak tunggu kenaikan gaji tahunan? Banyak ke? Banyak kenaikan harga brg yong  rasa .. tapi kenape ramaaaai yang kate…

I DAH HIDUP SELESA…
I SELESA NGAN KEADAAN SEKARANG…
ALHAMDULILLAH…SEMUANYA CUKUP…

Hmmmmm .. untuk sedapkan hati sendiri kah? Cube kite renungkannn ..

Dulu yong sendiri memang tercari-cari peluang nak cari side income..even ada business sebelum ni..but kecil-kecilan :) now, Alhamdulillah jumpe biznes ni .. mudah jer .. since leader-leader akan guide & bantu kita .. uolss pun boleh .. yong bleh share caranya .. best tau ade side income yang banyak .. kite nak buat ape pun boleh .. hehe

Cube kita fikir .. yang mana kite nak?
Kerja 8-10 jam earn about 3k – 5k per month .. masa ngan family pun kurang ; OR
Kerja 2 – 4 jam sehari and in less than 2 years earn RM50k per month??
Masa dgn family banyak, duit pun banyak .. 

Leader-leader yong dah buktikan in 2 years their monthly income from range RM60k - RM180k per month .. Impressive kan? so kita follow jer langkah mereka ..

It’s your call whether u still wanna stay like what u are now or just do a little bit of changes in your life .. The clock is ticking ..
Start now or NEVER!!!

Contact yong to book your appointment today!

Nurul Ain Zulkarnaind
013-7049413 (wechat @ whatsapp)
ainzulkarnaind@gmail.com

No comments:

Attention

My new contact number 016-6933614 (whatsapp/sms)
Love Travelling | Countries Visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...