28 April 2013

Dare to CHANGE! | HANIS HAIZI

Assalamualaikum semua~ hari ahad yang sangat indah. syukur diberi peluang untuk meneruskan hidup dimuka bumi Allah yang sangat luas ni~ hari ni yong nak share dengan u all about my lovely mentor, Hanis Haizi~ seorang suri rumah biasa but now dah bertukar menjadi seorang usahawan yang sangat luar biasa..dengan kepimpinan beliau..idea-idea yang luar biasa buatkan yong rasa sangat kagum dan sangat menghormati beliau. Thanks yong ucapkan kepada Hanis Haizi sebab banyak bantu yong dan kumpulan sampai yong dapat apa yang kecapi sekarang..InsyaAllah yong target nak capai yang lebih lagi selepas ni.. bukan yong jer.. yong nak bantu kawan-kawan yang lain juga.. biar kita sama-sama merasai hasil yang kita dapat..

so today jom baca entri from blog Hanis. yong copy and paste disini untuk bacaan u all.. entri kredit to Hanis Haizi


Life can be difficult. People are always looking for an influence, someone to look up to, someone to emulate. You can set the example, be the motivation that can really impact another human being. You can help change the world by changing yourself. Change must come from within, so become an example.

Perubahan bukan satu ancaman tetapi adalah satu harapan..

I used to think that I could not go anywhere... kira macam hopeless gitu.. sebab I was stuck with my life and debts is everywhere. 



*** Sila baca caption tuu... lawak betul :P  entry sini

At the young age of 25 I decided I have to change, sampai bila nak mengeluh... I wasn't thinking becoming the NEXT MILLIONAIRE atau keluar dalam MAGAZINE or DRIVE a Fancy car..


*
*
*




Before all that Happen, I must CHANGE my attitude. Dulu I suka mengeluh dengan masalah.. mengeluh dengan apa yang berlaku... and NEVER look for solutions. Actually solution selalu depan mata, tapi buat-buat tak nampak..

Gambar taken way back Feb 2009, credit to Alfaat... 
masa ni nak follow up dorang masuk business.. I was only Sales Manager at that time..:) Selekeh betul!

Dah lama terperuk di dalam rumah, suddenly bagaikan ada suatu "kuasa" yang sangat-sangat hebat yang menolak diri Hanis untuk keluar dari not so comfort zone. 

This was my first ever dinner Diamond Night, I was Sr Sales Manager, Masa ni income baru RM3500-RM4000 camtu.. nak merasa gak pakai Rizman Ruzaini heeheee

At that time, NO ONE stood beside me to support me, be it from my family or husband. Hati terlalu kental dan kepala ku keras macam batu.. Itu lah saya kalau korang nak tahu..

Maybe because of my attitude tak suka mengalah dan tak boleh tengok orang lain menang or lebih, that makes me a real fighter. 


my jam tangan after 5 months berbusiness.. 

4 bulan pertama from January to April, bagai naik bukit yang terlalu condong. Never in my entire life WORKING, DEALING with People in terms of money, sebab nak tak nak I have to FACE the REAL PEOPLE. Orang yang daripada latar belakang yang berbeza2. Siapalah hanis at that time, cuma housewife biasa.

masa ni CDM Celebration..Ini je yang hadir untuk support saya.. SEdih betul bila kenangkan balik..tapi because of that makes me stronger person. Saya berjanji everytime rakan kongsi potong cake mesti penuh!!

But because hanis masa tu fikir, "kalau tak jadi business ni mati aku, malu..blabla..." itu je.. Sebab orang dah tahu. So nak tak nak ALL OUT gila2.

The first year masa nak establish kan diri macam-macam, rasa naik roller-coaster pun ada. Dengan mengandungkan haikal lagi, maid takde, hariz selalu sakit, tak ada orang bimbing betul-betul.

disamping CEO and Menteri KPDN KK :) me in Rizalman -2010

Alasan memang logic, tapi bila kita nak berjaya, kita tak boleh focus on ALASAN. Kita takkan kemana-mana.

And for that I have to STEP UP, belajar secepat mungkin,... kalau lambat-lambat confirm lemau punya.. and makin lama makin orang tak percaya dengan kita. 

7 months terus jadi DDM dan masa tu i started driving my first BMW 3 series... masih belum stabil lagi masa tu, dengan netwok yang belum stable..and diri sendiri as a Leader a that time pun tak tau menahu ape2.. blur blur je buat business..

Tapi hanis pakai redah je. It is all about trial an error




After 1 year, alhamdullilah dinobatkan jadi CDM with income 40k, masa tu ingat dah kaya benar... and I noticed that my income stagnant.. tak naik2.. so I thought dah reached the plato. 



Alhamdullilah setelah diadivise oleh mentor dari situ saya tahu potensi diri sebenarnya tiada LIMIT.

It is just that WE MUST BE ABLE TO CHANGE!! DO WHAT EVER IT TAKES! Dan willing to listen and take advise from other people.


satu flight lebih... tak sangka boleh ke tahap ini!!


Stop whining, whining can't fix your problem. 
Always find and look for solution.

Be the best person you can be. GIVE IT YOUR BEST!! 
Jangan selalu cakap "DAH BUAT SEMUA DAH" 

Everyday is a brand new day to me, new goals and targets, new possibilities, new HOPE and new OPPORTUNITY!!


I NEVER regretted what I did in the PAST, 
but I always PLAN for better tomorrow!

Remember, that life goals can change, 
and who you are can change as well

Never fail to re-evaluate and rediscover yourself! Bila kita berusaha bersungguh-sungguh.. kita pasti akan kagum dengan HASILnya. :)



Thanks Hanis..sangat memberi semangat untuk yong and team~ love u!
kepada u all yang berminat nak jana income thru online~ bole sertai kami di GLAM.. contact yong yer~ jangan risau kita bekerja secara berkumpulan.. let's du-it!

Top GLAMpreneur Beautilicous
Nurul Ain Zulkarnaind
013-7049413
alinacshoppe@gmail.com

4 comments:

Myra Jay said...

Ok dear.. Semangat jugak nieh..heee

CeqGu said...

wahhh kagum cikgu. cikgu heran macam mana dia bleh jana sampai 6 angka. cikgu tengok kawan2 nak jual satu pun payah huhu

Nina Maslizza said...

fulamak..wonderfull women la korang semua ni..macam mana boleh brjaya smpai mcm tu ekh?Juz dgn product tu? Wuu..great..minatla

Eina Shah said...

dua2 orang Mentor n leader terbaik untuk ina...insyaAllah ina follow....Amin3....Alhamdulillah ina dalam group yang betul GLAM yeah~~~ ;)

Attention

My new contact number 016-6933614 (whatsapp/sms)
Love Travelling | Countries Visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...