23 May 2014

KELEBIHAN BERAS PERANG

Since yong tengah on diet sekarang ni kan.. semua aspek yong amat titik beratkan. dari makanan, minuman dan senaman. OMG! da start jogging dah sekarang tau.. jangan tak percaya haha

So today yong nak share sikit about beras perang..My friend pun cakap dia makan beras ni and bagus for me yang nak slim ni haa. jom sambung baca, apa kelebihan beras perang ni..

Terdapat dua jenis beras iaitu beras putih dan beras perang. Kebiasaanya, nasi yang kita selalu makan dimasak menggunakan beras putih. Hal ini kerana beras putih lebih lembut dan cepat dimasak. Bagaimanapun jika nasi dimasak menggunakan beras perang, lebih banyak zat akan diperolehi.

Perbandingan beras perang dan beras putih:

1. Beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras tersebut manakala beras putih dibuang selaput kulit. Maka, tekstur beras perang lebih kasar berbanding beras putih. 
2. Beras perang dan beras putih mempunyai jumlah kalori, karbohidrat, dan protein yang sama tetapi kandungan zat (garam mineral) yang berbeza. Hal ini kerana semasa proses pembuangan lapisan sekam pada padi untuk menghasilkan beras putih, beberapa jenis zat hilang, antaranya vitamin, mineral, minyak pada sekam (yang dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL) asid lemak dan fiber.
3.Beras perang mengandungi mineral maganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan Beras perang mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser
4. Beras perang mengandungi vit B1, B2, B6, zat besi, fosfat,Beras perang mengandungi kalsium yang lebih tinggi berbanding beras putih.Beras perang mengandungi lebih banyak fiber berbanding beras putih
5. Oleh kerana beras perang mengandungi fiber yang tinggi, pengambilan beras perang dapat mengekalkan berat badan yang ideal dan menurunkan kolesterol dalam badan. Ia juga membantu mengurangi penyakit kencing manis jenis ke-2.

Kebiasaan orang Asia tidak dapat lari daripada mengambil nasi sekali gus menjadikan nasi makanan ruji sama ada untuk hidangan pagi, tengah hari atau malam.

Namun ramai tidak tahu antara beras putih dan perang, beras perang lebih berkhasiat dan baik untuk kesihatan berbanding beras yang biasa kita jamah.

Jika dilihat dari segi luaran, beras perang sama saja dengan beras biasa, tetapi apa yang membezakannya adalah beras perang tidak dibuang selaput kulit yang meliputi beras itu.

Oleh sebab itu, kebanyakan kita lebih menyukai beras biasa kerana ia lembut dan cepat dimasak, berbanding beras perang yang mempunyai tekstur agak kasar.

Beras perang membuat anda berasa lebih cepat kenyang dan membantu untuk mengambil makanan dengan jumlah yang kecil.

Ini dapat membantu proses berdiet kerana kandungan serat yang terkandung di dalamnya membuatkan proses penghadaman menjadi lebih mudah.

Bagi penghidap kencing manis, beras perang sememangnya menu terbaik bagi menggantikan beras putih yang sentiasa menjadi sajian anda. Ini kerana beras perang dapat membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah. Ia membebaskan gula secara perlahan berbanding beras putih.

Beras perang menjadi pilihan yang tepat sebagai menu yang boleh membantu pesakit kencing manis. 
Walaupun beras perang kurang digemari ramai kerana rasanya yang kurang enak berbanding beras biasa, khasiatnya amat bernilai berbanding beras putih.

Kandungan serat yang tinggi membantu mencegah penyakit kanser usus. Serat ini menjaga bahan yang tidak diperlukan dan toksin daripada melekat pada usus.

Untuk kesihatan, cuba amalkan mencampurkan beras biasa dan segenggam beras perang setiap hari dan nikmati kebaikannya.

Beras perang baik dimakan oleh bayi yang baru diperkenalkan dengan bubur nasi dan individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah.

Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya.

Posted via Blogaway

1 comment:

ORYGOLD Sales Team said...

Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

Archive

About Me