17 May 2017

RESEPI MUDAH KEK OREN TRADISIONAL.

Kek oren dan Yong dah sinonim hehe. Ini kek kesukaan Tok yong. since Yong mahir buat kek ini maka setiap kali tok teringin mesti suruh Yong buatkan. Kek lain kurang suka, kek yang satu ni suka sangat jadinya. Simple, plain, ringan, gebu. Haa apa la nak describe tentang kek oren Yong ni.


Maybe lain orang lain citarasanya. Some people suka kek yang ada ising, ada cheese or ada cream. Some people suka yang plain ajer macam tok dan abang Halim. So inilah dia kek oren ku. 


Baru-baru Yong buat kek ni untuk kawan-kawan di class TDC Utara. dapatlah mereka rasa kek oren Yong. takdalah sedap sangat tapi boleh lah untuk jadikan mereka ingat kat Yong hehe


Yong buat dengan penuh kasih sayang tau. So alang-alang tu, here the recipe. Maybe ada yang nak try di rumah. Resepi khas yang confirm menjadi kalau follow this recipe tau. Cubalah.


Resepi kek oren Yong

195g marjerin
3/4 cawan gula kastor
3 telur gred A-asingkan kuning telur dan putih telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudu sunquick
1 sudu kecil perasa oren


Cara-cara

1.Pukul telur putih hingga kembang.Asingkan.
2. Pukul marjerin dan gula kastor
3.Tambah kuning telur dan perasa oren..Pukul lagi.
4. Tambah tepung sedikit demi sedikit bersama oren sunquick
5. Masukkan putih telur kembali.Pukul sebentar.
6. Panaskan Ovenkan..

7. Bakar pada180 C untuk 40 hingga 45minit


Dah cuba jangan lupa share your feedback ye. Menjadi ke idok hehe Nanti boleh la buat untuk makan selepas solat Terawikh atau jadikan salah satu juadah masa raya nanti.

Selamat mencuba. Jom makan kek Oren.

No comments:

Attention

My new contact number 016-6933614 (whatsapp/sms)
Love Travelling | Countries Visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...