24 April 2018

PENJAGAAN DALAM PANTANG BUAT IBU BERSALIN CZER

Since ramai kawan Yong bakal bersalin. 
Yong ada beberapa cara penjagaan untuk uolss tau terutama yang bersalin Czer / Pembedahan.

1. Berpantang makan betul-betul.

Berpantanglah dari makan makanan yang berbisa dan gatal. Pelbagaikan lauk dan menu berpantang supaya kita berpantang dengan rasa seronok. 

2. Air

Minumlah air sebanyak mungkin. Pengambilan air yang banyak menolong flush toksin dari badan melalui air kencing dan najis, menolong melembutkan najis, mempercepatkan penyembuhan dan memperbanyakkan susu.

3. Bertungku 

Ini amalan wajib semua wanita dalam pantang. Semoden kita, jangan lupa untuk bertungku.

Bagi yang bersalin secara czer, bukan boleh bertungku terus gitu je. Ade bahagian-bahagian yang tak dibenarkan bertungku seperti bahagian luka jahitan tu.

4. Berbengkung

Ramai yang mengadu lepas bersalin czer atau normal tak dapat turunkan berat badan, perut buncit macam mengandung 3 bulan. 

Berbengkung sangat penting. Nak senang , cepat dan mudah, pakailah Premium Beautiful selepas luka czer tu kering.

5. Jamu/ supplement 

Jamu ni nak elokkan bahagian dalaman wanita. Pilih jamu yang sesuai dengan diri korang.

6. Berparam/ berpilis

7. Stokin 

Pakai stokin untuk elak badan cepat sejuk masa berpantang. Dengan berstokin badan kita jadi warm je. Angin pun tak masuk. 

8. Mengurut 

Bagi yang boleh berurut, teruskan. Bagi yang tak boleh, jangan pula uolss berurut. Urut di bahagian yang dibenarkan sahaja.

Berurut ni bagus untuk kecergasan badan dan menetapkan kedudukan rahim. Badan rasa sedap saja. Tapi semua bergantung pada diri sendiri juga.

Atas ni adalah antara cara bersalin czer. Ibu-ibu yang bakal menimang cahaya mata samada bersalin secara normal atau bersalin secara czer, boleh amalkan ye.

Like and share. Semoga ia bermanfaat untuk kita semua.💋

#TipsBacaDanKongsi


No comments:

Archive

About Me